Bank: importeren van bankinformatie

Een goede registratie van alle inkomende en uitgaande bedragen over de bankrekeningen is van groot belang. Hiermee heeft u niet alleen inzicht in openstaande rekeningen van klanten en aan leveranciers, het biedt tevens allerlei controlemogelijkheden op gemaakte fouten. Boekhouders gebruiken hiervoor grootboekrekeningen. In gewone taal betreft het verkoop aan klanten, inkoop bij leveranciers en verschillende soorten kosten, die op een bepaalde manier weergegeven zijn. Allemaal samen moeten de inkomsten uit verkoop overeenkomen met de ingekochte goederen, de gemaakte kosten en de overgebleven winst. Bankregistratie is niet ingewikkeld, het vergt alleen wel de nodige zorgvuldigheid, want er is veel informatie bij betrokken.
Zorg dat de actuele rekeninginformatie opgehaald wordt bij de bank. Voor automatische import naar ANB5 moet deze beschikbaar zijn in het zogenaamde MT940-formaat. Dit is een internationale bankstandaard die informatie bevat over beginsaldo, eindsaldo en alle mutaties die daarbij horen. Wees erop verdacht dat je bij de export slechts 1 dag per bestand exporteert (dus van 6-12 t/m 6-12), anders kunnen er vreemde fouten ontstaan!
Open ANB5Admin.exe (gele pakket)
Selecteer de juiste medewerker (jezelf)
Zoek op het tabblad \”bankafschriften\” linksbovenin de gewenste rekening uit. Hierna opent een nieuw scherm met alle afschriften van deze rekening van de afgelopen 30 dagen
Als je de hoofdvestiging bent (filiaal 0) dan kun je bankinformatie importeren, in alle andere gevallen wordt dat in filiaal 0 gedaan en kun je uitsluitend verwerken (zie verderop). Betalingen hebben een aantal algemene kenmerken welke hieronder beschreven zullen worden.