Werking garantiefonds

Binnen ANB5 is het mogelijk om een garantiefonds op de balans te plaatsen. Hierin wordt geld gereserveerd voor toekomstige claims en dat kan daaruit later gebruikt worden.

Vullen garantiefonds

plaats een inkoop bij een interne “kruisleverancier” (inkoop 10x 100.- garantie bijvoorbeeld, uiteraard zonder btw)

betaal deze met een even grote negatieve kostenpost van het type balans (kosten -1000,- bijvoorbeeld, in groep Directe exploitatie – garantiefonds). Deze wordt nu ge-activeerd op de balans

Gebruik garantiefonds

voor de klant maak je op de factuur een omruil-boeking: onderzoekskosten +30.- tegen garantie -30.- (beide aantal +1, maar prijs postief en negatief) en eventueel voor goederen net zo -100.- defect artikel tegen +100.- vervangend artikel (hier beide prijzen positief, maar aantal -1 en +1). Klant betaalt netto niets, omdat hij garantie heeft.

je doet een inkoop bij de reguliere leverancier van het vervangende artikel (aantal +1, prijs +100.-) en dat wordt gewoon betaald.

je maakt een inkoop bij de kruisleverancier van -130.- voor garantie (aantal +1, prijs -30.-) en terugsturen defect artikel (aantal -1, prijs +100.-) om deze te claimen bij het garantiefonds. Netto is er geen productinkoop gedaan, alleen een omruil en een garantie-uren-inkoop.

je betaalt de inkoop bij de kruisleverancier met een kostenbon voor het garantiefonds (+130.-). Deze is voor de betaling van 30.- voor de verbruikte garantie-uren en 100.- voor het defecte product dat “teruggestuurd” is naar de kruisleverancier.

Dit resulteert uiteindelijk in een netto inkoop van garantie-uren aantal +1, prijs -30.-. Netto kosten is +130.- ten laste van het garantiefonds: 30.- voor de verbruikte garantie-uren en 100.- voor het defecte product.