Klanten: ander factuuradres dan afleveradres

Je hebt in principe 3 mogelijkheden om de factuur op een ander adres te krijgen dan de goederen. Ze lijken op elkaar maar zijn net even anders, vooral met betrekking tot de klant die je opzoekt in het klanten-scherm.

1. Je hebt een klant met een administratieve afdeling of administratiekantoor. Denk aan een scholengroep of een instantie met meerdere afdelingen en een centrale administratie. In dit geval horen alle contacten en activiteiten bij de klant (afdeling) en moet alleen het factuurtje naar een ander adres. Dan zou ik kiezen voor een afwijkend factuuradres. Dat kan je instellen bij de klantcontacten: er is eentje voorgedefinieerd “Factuuradres”, dat staat dan bij Naam. In plaats van Tel1 vul je daar in “Klantnr1234”, waarbij 1234 vervangen moet worden door het klantnummer waar de factuuradres-gegevens bij ingevuld zijn (de administratie krijgt dan dus een eigen klantnummer met een adres, maar geen bonnetjes eronder). Eventueel kan je in Opmerking dan nog een regeltje kwijt wat automatisch geprint wordt tussen naam en adresregel op de factuur, voor bijvoorbeeld de locatie waar het werk gedaan is of de goederen naar toe zijn gegaan.

2. Je hebt een klant waarbij de contacten en activiteiten op het hoofdadres zitten, maar het magazijn (de afleverlocatie) zit op een ander adres. Dan vul je bij de klantinformatie bij het hokje “Verzendadres” het klantnummer in van het magazijn (het magazijn krijgt een eigen klantnummer, met alleen een adres maar geen bonnetjes eronder) en voortaan gaan alle verzendlabels voor deze klantn aar het adres van het magazijn.

3. Er is eenmalig een afwijkend afleveradres / je doet een dropshipment namens je klant. Dit geldt alleen voor die ene bestelling en niet voor alle andere activiteiten. Dan wordt het afleveradres ingevuld bij de betreffende bestelinformatie.