Incasso – maak incassobatch

Dit gaat met ANB5SepaBatch. Als er een incassocontract is ingesteld bij uzelf dan verschijnt de informatie hier. Zo niet dan kunt u via de knop ‘Vul contractgegevens in’ dit alsnog doen. De gekozen bank hoort bij de gebruikte IBANrekening.
U kiest de gewenste soort incasso (gewoon europees of zakelijk). Daarnaast moeten eerste incasso’s (de eerste keer dat u van een bepaalde bankrekening gaat incasseren) in een aparte batch ten opzichte van herhaalincasso’s (u heeft al eerder succesvol ge-incasseerd van deze rekening).
U kunt de gewenste incassodatum kiezen.
Elke batch krijgt een uniek volgnummer, dat bestaat uit de inzenddatum en een volgnummer.

Met ‘Maakbatch‘ kunt u de batch vullen met incasso-opdrachten uit de factuurlijst.
ANB5 maakt een lijst met alle facturen met betaalwijze incasso en alle creditfacturen. Deze worden gesorteerd op klantnummer en incassodatum (8 of 30 dagen na factuurdatum). Deze lijst is ook in de zien via ANB5Admin – tabblad transactielog – subtabblad klaargezet voor bank)
U krijgt 1 voor 1 alle klanten in beeld die te incasseren openstaande facturen hebben en een geldige incasso-vereenkomst hebben. Van die klant krijgt u een lijst met facturen, hun openstaande bedrag, het voorgestelde te incasseren bedrag, de gewenste incassodatum. Credits krijgen automatisch de factuurdatum als gewenste incassodatum.
Met rechtsklikken kan u het te incasseren bedrag aanpassen, bijvoorbeeld als u de factuur in gedeelten wilt incasseren. Met de ctrl-toets en de muis kunt u meerdere facturen selecteren die als 1 bedrag ge-incasseerd moeten worden.
Met de knop ‘voeg selectie toe aan batch’ worden de geselecteerde facturen toegevoegd. Hierna ziet u als standaardomschrijving een rijtje factuurnummers. Deze omschrijving kunt u zelf nog aanpassen.
U keert terug bij deze klant. Zo kunt u verschillende facturen als aparte incasso’s indienen op dezelfde dag.
Als alle facturen van deze klant die u op deze datum wilt incasseren geweest zijn kiest u voor de knop ‘ga verder met volgende klant zonder facturen toe te voegen’. U krijgt dan de volgende klant.

U kunt ook handmatig een incasso-opdracht toevoegen. Daarvoor moet u een klant hebben met een incasso-overeenkomst en tenminste 1 (betaalde) factuur. Eventueel kunt u die maken met 0 euro kosten erop of zo. Dit gebruikt u als u met een klant een afspraak daarover gemaakt heeft maar geen openstaande factuur heeft die ge-incasseerd moet worden (bijvoorbeeld vooruitbetalen via incasso van een bestelling).

    Klik hiervoor op de knop , bevestig dat je de huidige batch wilt aanvullen en selecteer de gewenste klant
    Wijzig met rechtsklikken het te incasseren bedrag van 1 euro naar het gewenste bedrag
    wijzig de omschrijving en kies opslaan
    Als je klaar bent kies je en je keert terug naar het hoofdscherm

Is een factuur eenmaal gereserveerd voor incasso dan kan hij niet nogmaals geselecteerd worden voor incasso.