Klanten – emails geven problemen

Controleer eerst of je de juiste waarden hebt ingevuld in ANB5Config – ANB5Mailbot – Verbindingen: primsmtp / primsmtppass / primsmtppoort / primsmtpuser. Je kan het gemakkelijk testen door vanuit ANB5Fact een factuur naar jezelf te emailen.

Als er een paar emails gaan en daarna niet meer kan het zijn dat de smtp-host grotere hoeveelheden tot spam bestempelt en dan blokkeert. Probeer dan een hogere limiet te krijgen of een andere smtp-host.

Het is mogelijk dat ANB5Mailer een probleem geeft met timeout-errors. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan als je smtp-host verplicht mailen met SSL vraagt. ANB5 werkt niet met SSL-certificaten. Een mogelijkheid om toch via een ssl-verplichte provider te kunnen versturen is een smtp-relay. Bijvoorbeeld via deze link kan je lokaal op een computer die aan blijft een smtp-“proxy” installeren. Deze zet dan jouw non-ssl-mail om naar ssl voor je smtp-provider.
http://support.entertechsystems.com/customer/portal/articles/589093-support-email-servers-that-require-tls-or-ssl-encryption
In ANB5Config geef je dan het IP-adres van je relay op, die richt je in voor het forwarden naar je smtp-host.