ANB5 over de jaargrens

ANB5 is een registratiesysteem voor alle transacties binnen een (handels)bedrijf. Het is een dynamisch systeem, wat ontworpen is voor een economische jaarrekening. Verder is het een continue systeem: een aantal zaken worden voortdurend bijgewerkt, ook als er een jaargrens tussen zit. Er is daarom geen mogelijkheid om achteraf nog aanpassingen te maken in een doorlopende ‘ANB5 – vorig jaar’ terwijl er tegelijkertijd al gewerkt wordt en een ‘ANB5 – dit jaar’.

Voor bijvoorbeeld RMAs heeft dat gevolgen. Een RMA die in december opgestuurd wordt naar de leverancier en pas in januari wordt afgehandeld, moet op de juiste manier verwerkt worden op de eindejaarsbalans van vorig jaar. Dat kan ANB5Genie niet, alleen ANB5Admin heeft toegang tot de jaarafsluitingen. Om te zorgen dat deze handeling niet vergeten wordt, worden alle RMAs uit vorig jaar door ANB5Genie afgemeld met inkoopfactuurbedrag=-1. Deze verschijnen dan automatisch in ANB5Admin in de lijst met in te vullen inkoopfacturen. Simpelweg invullen van factuurdatum (factuurnummer van de leverancier) en bedrag (0 voor omruil, -1234 voor credit) lost dit op.