BTWnummer en eenmanszaak – nieuwe AVG regels

De belastingdienst erkent dat het huidige systeem van BTWnummers niet houdbaar is voor eenmanszaken. Het is in strijd met de privacyregels. Zij gaan daarom per 1 januari 2020 een nieuw BTW-indentificatienummer invoeren voor eenmanszaken, zodat hun BTWnummer niet langer gebaseerd is op het BSN.

ANB5 moet natuurlijk voorzien worden van dit BTW-indentificatienummer:

  • pas in ANB5Config alle briefpapier-variabelen aan. Hier komt het BTW-indentificatienummer in plaats van het BTWnummer
  • controleer dat je Algemene Voorwaarden het BTW-indentificatienummer gaan gebruiken
  • Laat in ANB5Fact (blauwe pakket) bij het BTWnummer van de klant jezelf (meestal klantnummer=1) het oude BTWnummer staan! De belastingdienst blijft voor haar communicatie met de eenmanszaak namelijk het oude nummer gebruiken.