Howto: reserveren van bestellingen voor uitleveren na een bepaalde datum

Klanten vragen soms om een bestelling pas op een bepaalde datum in de toekomst te versturen / uitleveren. Deze datum kan bij de bestelinfo ingevuld worden. Dit is de datum waarop het bij ons vrijgegeven wordt, dus niet de datum waarop het bij de klant is. Dat moet de medewerker zelf inschatten met de benodigde transporttijden.

Reserveringen voor de toekomst hoeven niet altijd bestaande voorraad te blokkeren: als de reserveringsdatum ver in de toekomst ligt (forecasts bijvoorbeeld) dan is het heel goed mogelijk dat er ruim voor de gevraagde uitleverdatum nog nieuwe leveringen van leveranciers meekomen. Daarom blokkeert ANB5 geen voorraad voor zulke forecasts als er voldoende voorraad in order staat met een order-ETA van tenminste een week voor de gevraagde uitleverdatum maar wel nog in de toekomst. (ETA in het verleden is per definitie onbetrouwbaar, dus dan wordt wel voorraad geblokkeerd en de week is om enige marge te hebben voor onvoorziene omstandigheden)