Administratie – Boekhouding – Rapportages

 
 

Uw administratie is met ANB5 altijd up-to-date

Met ANB5 heeft u altijd actueel inzicht in uw administratie en kunt u aan de hand van rapportages een duidelijk beeld krijgen van uw financiële status.
Als u inzicht heeft in de huidige financiële stand van zaken kunt u opvolgend de juiste plannen en stappen bepalen voor de toekomst van uw bedrijf. ANB5 werkt met diverse rapportage tools die hieronder apart zijn uitgelicht. Specifieke analyses van uw onderneming zijn bij ons tevens mogelijk. Neem hiervoor gerust contact met ons op.

Onderstaande financiële rapportages zijn met ANB5 gemakkelijk te analyseren: (tekst moet ik nog aanpassen) 

  1. Liquiditeitsplanning – Geldstromen: iedere onderneming heeft ze. Maar wat gaat er in en wat gaat eruit? En waaraan wordt dat geld besteed en via welke weg komt het binnen? Als u zicht hebt op alle stromen is het eenvoudig om prognoses en doelstellingen op te stellen. Simpel gezegd is liquiditeitsplanning het vergelijken van de verwachte inkomsten en uitgaven binnen een bepaalde periode. In een liquiditeitsplanning kun je in één oogopslag zien wat je verwachtte inkomsten en uitgaven zullen zijn. Wil je weten wat hierachter schuilt? Dan kun je vaak in één klik zien hoe de getallen zijn opgebouwd. https://www.boekhouden.nl/4-financi%C3%ABle-rapportages-die-iedere-ondernemer-nodig-heeft
  2. Periodevergelijking – Met de liquiditeitsplanning kijkt u in de toekomst, maar resultaten uit het verleden zijn net zo belangrijk. Daarom is het slim om alle gegevens van voorgaande periodes te bewaren en niet te overschrijven.
  3. Betaalgedrag – Betaalgedrag is erg belangrijk; hoe langer een een klant uitstelt om te betalen, hoe moeilijker het wordt om uw cashflow goed te managen. U heeft immers ook betaalverplichtingen aan leveranciers. Een rapportagetool laat zien welke klanten nog niet betaald hebben en welke klanten altijd te laat zijn met betalen. Zo kan hier gerichte stappen in ondernemen. De betaalverplichtingen aan jouw leveranciers schuiven namelijk lang niet altijd mee. Zorg er dus voor dat je het betaalgedrag goed in de gaten houdt.
  4. Voorraad – Ook uw voorraad zorgt voor wisselende kasstromen. Dit komt doordat u op het ene moment meer of minder voorraad heeft dan op een ander moment. Het is daarom goed om te weten voor hoeveel geld u aan voorraad heeft liggen. Niet alleen voor jezelf is dit van belang, maar ook bij schade door calamiteiten. Wil je verzekeringswerk maken van toegebrachte schade, dan zal de verzekering willen weten wat de voorraadwaarde is.
    https://www.sforsoftware.nl/blog/4-financi%C3%ABle-rapportages-die-iedere-ondernemer-nodig-heeft
Boekhouding

De administratie van uw organisatie moet voor de Belastingdienst makkelijk te controleren zijn.
Ook geldt er een wettelijke bewaarplicht van 7 jaar voor de basisadministraties en zelfs 10 jaar voor onroerende zaken.

Belangrijke basisgegevens die aan bod komen van een zakelijke administratie:

  1. Grootboek
  2. Debiteurenadministratie
  3. Crediteurenadministratie
  4. Voorraadadministratie
  5. In- en verkoopadministratie waaronder ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen, de kasadministratie en kassabonnen
  6. (indien van toepassing) loonadministratie
  7. bankafschriften
  8. Contracten, overeenkomsten en dergelijke
  9. Agenda’s en overzichten van afspraken

 

  1. resultatenrekening
  2. balans
  3. btw-aangifte rapport
  4. kasstroomoverzicht
  5. debiteurenoverzicht
  6. inkomsten per contact
  7. winst en verlies rekening
  8. onbetaalde facturen per klant rapport
  9. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)rapport
  10. cashflow
  11. omzet uit periodieke facturen  https://www.jortt.nl/boekhouden/rapport/ 

welke rapportages zijn beschikbaar? voorbeelden/ printscreen
uit welke tegels bestaat het dashboard uit? wat is allemaal zichtbaar? Voorbeeld: Winst-en-verliesrekening 2021, Omzet vergeleken over 3 jaar, Winst-en-verliesrekening laatste 12 maanden? nog te doen/ afgelopen 30 dagen gedaan/ facturen/ btw aangifte/ winst en verliesrekening….  en dan hier uitleg over geven. 

 

Gesloten boekhoudsysteem

Een gesloten boekhoudsysteem is dat niet gigantisch veel werk? Een gesloten administratie betekend namelijk dat alles in orde is en er niks meer open staat. Er zijn geen ongefactureerde facturen meer, de voorraden kloppen en alle betalingen zijn juist verwerkt.

Dat klinkt als veel werk (altijd alles af moeten hebben, nooit iets doorschuiven) maar het tegendeel is juist het geval! In alle gevallen heb je uiteindelijk een sluitende boekhouding en een kloppende voorraad nodig.

Er zijn twee mogelijkheden die vaak voorkomen in de praktijk:

  1. Alles wat je niet weet of onduidelijk is afboeken op ‘kostenpost onbekend’, de ogen-dicht-ik-neem-mijn-verlies-methode.
  2. Laten staan voor wat het is en het ooit uitzoeken, de doorschuifmethode. Dit maakt het er alleen niet makkelijker op en kost vaak veel uitzoekwerk en tijd. En regelmatig gaat dit uiteindelijk over in 1. omdat je er niet meer uit komt.
 

Wil je als ondernemer alles correct verwerkt hebben en weten hoe het gaat? Dan raden wij aan de administratie gelijk te verwerken, want wat is een beter moment dan oplossen als je het tegenkomt? Je wilt namelijk niet een jaar na dato horen dat je bedrijf al failliet was. Dit vergt wel enige discipline maar bespaart je heel veel tijd en onzekerheden.ANB5.nl is een echt gesloten systeem. Wat bovendien zo opgezet is dat elke stap logisch past binnen het bedrijfsproces, direct de administratie bijwerkt en ook nog de voorgaande stappen controleert. Kortom, niet gigantisch veel werk maar een klein beetje discipline en altijd real-time inzicht in hoe het nu echt gaat met je bedrijf!