Rol accountant moet veranderen

Wij roepen al jaren dat accountants zich niet bezig moeten houden met het opstellen van jaarcijfers. Ik krijg nu steun uit onverwachte hoek. De banken gaan de noodzaak voor accountants-briefpapier afschaffen. Het lijkt mij een goede zaak dat accountants zich eens herbezinnen op hun rol en op de vergoedingen die daarbij horen.
De ondernemer is in alle gevallen zelf verantwoordelijk voor zijn boekhouding, ook als een accountant zijn briefpapier en handtekening ter beschikking stelt. Stop daarom met het afnemen van deze dienst. Ga zelf de administratie bijhouden, kijk er regelmatig in en gebruik de accountant voor zijn specialistische kennis. Als je zelf weet hoe de cijfers liggen, dan kan een accountant een waardevolle sparring partner zijn. Hij kan helpen om strategische keuzes te onderbouwen en extra aftrekposten en investeringsmogelijkheden te vinden.
Boekhouding kan een ondernemer zelf, het is niet ingewikkeld. Je maakt een lijst van de inkomsten en een lijst van de uitgaven. Hoe meer details je invult hoe groter het potentiele inzicht, maar ook hoe meer tijd erin gaat zitten. Als ondernemer moet je daarom een balans zoeken: hoeveel tijd mag het kosten? Hoeveel details ga ik ook daadwerkelijk gebruiken om de koers van mijn bedrijf mee te beoordelen? Er is per slot niemand die uw bedrijf beter kent dan u zelf en informatie die nooit gebruikt zal gaan worden hoeft ook niet verzameld te worden. U zult zien dat grootboekrekeningen gewoon bestaan uit soorten kosten, waar verschillende hoeveelheden geld naar toe gaan. Winst is er pas als de inkomsten groter zijn dan de uitgaven, daarvoor moet u omzet, inkoop en overige kosten allemaal kennen. Met die kennis bent u zelf in staat om realistisch te beoordelen welke kosten de moeite waard zijn en welke wellicht beter bespaart kunnen worden.